Eveniment literar “Din dragoste pentru limba română frumoasă!” – în proiectul „Cei trei C – Creator, Carte, Creator

0 0
Read Time:3 Minute, 49 Second

BUCURESTI – 31 octombrie 2024

Joi 31 octombrie 2024, ora 15:00, la Biblioteca Națională a României, Fundația Romanian Business School a prezentat evenimentul “Din dragoste pentru limba română frumoasă!”

Evenimentul a marchat încheierea proiectului „Cei trei C – Creator, Carte, Cititor”, inițiat de Fundația Romanian Business School și realizat în parteneriat cu Asociația Culturală Flower Power, Bibilotecile Județene ”I.A. Bassarabescu” din Giurgiu, ”Marin Preda” din Alexandria și ”Ion Minulescu” din Slatina și este confinanțat de Administrația Fondului Cultural Național-AFCN.

 „Limba este întâiul mare poem al unui popor” 

Lucian Blaga

Reportaj Eveniment „Din dragoste pentru limba română frumoasă”, 31 octombrie 2024

La Biblioteca Națională din București, sala Librăria, evenimentul „Din dragoste pentru limba română frumoasă!”, a adunat echipa de implementare și tinerii care au participat la proiect, precum și poeți consacrați, să se bucure împreună de poezie, muzică și rostiri în limba română frumoasă.

Alături de cunoscuta poetă Evelyne Croitoru, actrița Anca Roxana Constantin, muzicianul Ion Marinescu – Tzurlă  și  prof. de chitară, pian și flaut Nicu Șandru, formatorii atelierelor de scriere creativă Ligia Necula și Claudiu Geles, poeți consacrați și tineri debutanți din Giurgiu, Olt și Teleorman, bibliotecari cu dragoste de CARTE din bibliotecile județene „I.A. Bassarabescu” , „Ion Minulescu”, „Marin Preda”, scriitori și cititori de toate vârstele din București au fost prezenți la eveniment.

Programul evenimentului a cuprins mai multe puncte cheie:

  • -Proiecția filmului proiectului “Cei trei C – Creator, Carte, Cititor“, cu cele mai emoționante momente din acest maraton dedicat sentimentelor înalte exprimate în limba noastră de suflet!
  • – Fragmente din spectacolul de muzică si poezie  “Din dragoste pentru limba română frumoasă!”, oferite de actrița Anca Roxana Constantin, muzicianul Ion Marinescu (Tzurlă) și prof. de flaut și chitară Nicu Șandru. Filmul proiectului, care va fi încărcat pe contul de You Tube al proiectului, prezintă pe larg spectacolele de la Giurgiu, Alexandria și Slatina.
  • – Lansarea albumului cu același titlu, realizat de Fundația Romanian Business School din testimoniale de la beneficiari, tineri poeți debutanți și poeți consacrați,  dar și fotografii de la cafenelele lierar -artistice concepute și moderate de poeta Evelyne Croitoru, flashmob și spectacole.
  • – Prezentarea cărții digitale „Poeme smulse timpului”
  • – Discuții despre  rolul fiecăruia dintre noi în Universul Cărții, despre un sentiment al comunității creatorilor și cititorilor, despre încredere în continuitate și înnoire solidară.

Evenimentul a făcut parte din acțiunile de diseminare a activităților din proiectul Cei trei “C” – Creator, Carte, Cititor

Proiectul a propus un model de activare în spirală, prin motivarea reciprocă a creatorilor și cititorilor din rândul tinerilor, prin interacțiuni atât în spațiul fizic , cât și în cel virtual. Conectarea directă între creatorul de poezie și confrații săi, dar și cu scriitorii consacrați, mentori/maeștrii, în cafenelele literare cu teme incitante de dezbatere asupra rolului lor în lumea contemporană, duce la un sentiment al comunității creatorilor, la încredere în continuitate și la înnoire solidară atenuarea gap-ului generațional).

În cadrul proiectului au fost organizate ateliere de creație pentru tineri (cele mai bune dintre poeziile create de aceștia fiind publicate într-o carte digitală), ateliere de marketing cultural pentru scriitori, evenimente literare de tip cafenea literară și spectacole participative de lectură publică din creații proprii, rostire poetică  și muzică originală compusă pe texte poetice clasice și contemporane. Participă actori, muzicieni, scriitori consacrați și tinerii beneficiari ai atelierelor din proiect.

De asemenea, un flashmob antrenant s-a derulat pe străzile orașelor Alexandria, Giurgiu și Slatina promovând ideea de acces  la cultura de calitate   prin relația permanentă și autentică între creatori și cititori, prin intermediul cărții și al instituțiilor care o promovează și o aduc în comunitate.

Proiectul a  generat o carte digitală „Poeme smulse timpului”, un album printat în care sunt promovate activitățile și rezultatele proiectului „Din dragoste pentru limba română frumoasă”, bloguri de promovare a creațiilor poeților locali create de aceștia, zece melodii originale create pe versurile unor poeți clasici și  contemporani, inclusiv ale unor tineri participanți în atelierele de creație literară și un material video – filmul evenimentelor.

Proiectul răspunde unei nevoi urgente de conectare a  noii generații cu universul complex al cărții, creației poetice și lecturii, prin abordări integrate, interactive, intergeneraționale și inspiraționale

Limbajul poeziei se adresează nu doar gândirii creative, dar și registrelor emoționale atât ale creatorilor, cât și ale cititorilor, ceea ce justifică alegerea limbajului poetic ca mesager pentru educarea publicului de toate vârstele.

Jurnal Cultural, interviu despre proiectul „Cei trei C: Creator, carte, cititor” cu poeta Evelyne Croitoru și actrița Anca Roxana Constantin, 31 octombrie 2024

foto credit: Florin Ghioca

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Optimized by Optimole

Descoperă mai multe la CEI TREI ”C” - Creator, Carte, Cititor

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura